Tratament hernie de disc Tratament artroza Tratament lombosciatica Tratament scolioza Tratament spondiloza
Lista tratamentelor Lista procedurilor Cabinet Fiziolife Bucuresti Producator Echipament Sportiv Artimex Recuperare Medicala Bucuresti Kinetomedica
 


   

Blog Lordoza

Articole Lordoza

Factorii de risc in lordoza
Principalul factor de risc al lordozei este reprezentat de prezenta altor curburi patologice ale coloanei vertebrale. De exemplu, in cifoza dorsala, coloana vertebrala are tendinta previzibila de a isi compensa statica prin aparitia lordozei lombare si eventual a celei cervicale. Ce este foarte important de retinut in aceasta situatie este faptul ca orice incercare de corectare a cifozei va fi sortita esecului daca nu se corecteaza mai intai lordoza.

Inflamatiile sau traumatismele la nivelul coloanei vertebrale reprezinta de asemenea factori de risc pentru lordoza. Acesti factori determina o forma de lordoza fixa datorita unor forte mecanice care actioneaza direct si deformeaza coloana vertebrala. Din cauza complicatiilor posibile ale afectiunilor cauzale, aceasta forma de lordoza este de obicei severa.

Rahitismul este factor de risc pentru lordoza dinamica sau lordoza de sinergie dinamica. Rahitismul induce o atonie a musculaturii abdominale. Astfel apare o hipertonie relativa a musculaturii extensoare a trunchiului si se instaleaza dezechilibrul fortelor musculare care este caracteristic in lordoza. Acest tip de dezechilibru mai poate fi uneori intalnit in inele tipuri de distrofii musculare dar si la femei, dupa nastere – cand exista tot o atonie a musculaturii abdominale.

Anumite profesii pot predispune la aparitia lordozei. Acesta este exemplul muncilor de birou, care necesita pozitie sezanda prelungita. Aceasta lordoza “profesionala” este o forma statica de lordoza. Alt factor de risc pentru lordoza statica este reprezentat de purtarea tocurilor inalte. La femeile care poarta constant tocuri inalte, se produce un dezechilibru spre anterior in statica coloanei vertebrale. Acest dezechilibru este compensat prin accentuarea curburii lombare si inclinarea corpului inapoi. Lordoza de compensare a cifozei, despre care am discutat la inceput, este si ea o forma de lordoza statica.

Lordoza este mai frecvent intalnita la femei, mai ales la cele care poarta tocuri inalte si la femeile dupa nastere. De asemenea aceasta afectiune se mai intalneste des la femeile gravide, la gimnaste, inotatoare si balerine (datorita mersului pe varfuri). Un alt factor de risc pentru lordoza, dar si pentru alte tulburari de statica si dinamica ale coloanei vertebrale, este reprezentat de suprapondere sau obezitate.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează